Van den Dijssel isolatie
 

Dé specialist in na-isolatie

Nieuws over isolatie
 
Nieuws Van den Dijssel

Laatste nieuws over isolatie

Via deze weg proberen wij u zoveel mogelijk op de hoogte te houden omtrent het nieuws over isolatie en energiebesparing. Mocht u desondanks toch nog vragen hebben schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

18-03-2021

Energie besparen met extra hypotheekruimte


Categorie: Algemeen

Inmiddels weet (bijna) iedereen wel dat je subsidie kunt krijgen voor het verduurzamen van je huis. Als je 2 maatregelen neemt kom je in aanmerking voor een landelijke subsidie voor isolatie. Maar wist je ook dat je extra hypotheek kunt opnemen voor energiebesparing?

 

Extra hypotheek energiebesparing

 

Ga je verhuizen of koop je voor het eerst een woning, weet dan dat er extra hypotheekruimte is voor energiebesparing. Tot wel 6 procent van de waarde van je woning of een maximum van € 9.000. 

Voor deze € 9.000 kun je bijvoorbeeld spouwmuurisolatie aanschaffen en je vloer laten isoleren. En dan blijft er bij een gemiddelde eengezinswoning nog geld over voor zo’n 10 zonnepanelen. 

 

Hogere maandlasten door hogere hypotheek?

Ik hoor je denken: “Maar dan krijg ik toch hogere maandlasten met een hoger hypotheekbedrag?” Het antwoord is echter: NEE!!

Een eenvoudig rekenvoorbeeld:

Je koopt een woning en neemt daarvoor een hypotheek van € 250.000. We gaan ervan uit dat dit het maximale hypotheekbedrag is. Je komt in de risicoklasse van 100% van de woningwaarde. Met een bruto jaarinkomen van zo’n € 50.000 zou je voor een 10 jaar vast hypotheek met de huidige rentestand van zo’n 2,3% en aflossingsregels  € 827 netto hypotheeklasten per maand hebben. 

Een gemiddelde hoekwoning met weinig of geen energiemaatregelen zal aan energiekosten zo’n € 160 per maand kwijt zijn. De totale woonlasten worden daarmee € 987.

In het kort:

€ 250.000 hypotheek, € 827 hypotheeklasten, € 160 energiekosten, € 987 totaal.

Het verbeteren van deze woning met 10 zonnepanelen, vloerisolatie en spouwmuurisolatie kost je in totaal zo’n € 8.000. Nemen we dit mee in de berekening van de maandlasten dan zal bij dezelfde voorwaarden de regel in het kort er als volgt uitzien:

€ 258.000 hypotheek, € 853 hypotheeklasten, € 90 energiekosten, € 943 totaal.

Met andere woorden een besparing van € 44 per maand.

 

Kom ik in aanmerking voor een extra hypotheek voor energiebesparende maatregelen?

Als je financieringsruimte over hebt kom je eigenlijk altijd in aanmerking. Stel je koopt een huis van € 250.000 en betaald € 50.000 met eigen geld. Voor het resterende bedrag van € 200.000 wil je een hypotheek. In principe zou je dan eenvoudig € 210.000 aan hypotheek kunnen nemen. Je blijft ruim binnen de 100% van de woningwaarde en hebt dan € 10.000 voor energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren.

Als je geen financieringsruimte over hebt dan mag je extra hypotheek nemen voor energiemaatregelen. Tot 106% van de waarde van de woning die je wilt kopen.

Daaraan zijn wel een drietal regels verbonden:

 • je bruto jaarinkomen moet tenminste € 33.000 zijn
 • je mag maximaal 6% van de woningwaarde extra lenen
 • je krijgt maximaal € 9.000 extra hypotheek.

Let wel op! Niet alle hypotheekverstrekkers bieden deze extra hypotheek aan. Andere bieden hem wel aan maar berekenen een renteopslag. De Vereniging Eigen Huis heeft dit samengevat in een overzicht in juli 2018. Vraag de huidige status na bij je hypotheekadviseur.

 

Maatregelen waarmee je kunt besparen waarvoor je extra kunt lenen.

Een flink aantal maatregelen vallen onder de regeling ‘extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen’. Dit zijn onder andere:

 • Gevelisolatie zoals spouwmuurisolatie
 • Vloerisolatie
 • Dakisolatie
 • Isolerende deuren en kozijnen
 • HR++ en triple glas
 • Zonnepanelen
 • Warmtepomp

Op de website Verbeterjehuis van Milieu Centraal kun je ontdekken welke energiemaatregelen mogelijk zijn. Daar vindt je ook schattingen van kosten en besparingen.

Op de website van Milieu Centraal vindt je ook een uitgebreide uitleg over de extra hypotheekruimte voor energiebesparing.

Voor vragen over het isoleren van je huis kun je natuurlijk altijd vrijblijvend met ons contact opnemen.

Van den Dijssel na-isolatie brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van na-isolatie. Onze nieuwberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als Van den Dijssel niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.

Voor een toelichting of nader advies over de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. U kunt onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
Natuurlijk mag u ook direct een offerte aanvragen via het hier getoonde formulier. In alle gevallen nemen we zo snel mogelijk contact met u op of verzenden we aan u de offerte of gevraagde informatie.

Van den Dijssel. De specialist in na-isolatie.

Vraag hier een offerte aan

Let op!

Het heeft alleen zin om een aanvraag te doen als jouw woning voldoet aan alle onderstaande punten.

 • Jouw woning staat in Noord-Brabant of Limburg
 • Jouw woning is gebouwd tussen 1930 en 1974
 • Jouw woning is nog niet voorzien van isolatie
 • Jouw woning is aan de buitenzijde niet gestuct

Adviesaanvraag voor:

 
 
 
 
 
 

Vragen / Opmerkingen